Klauzula informacyjna przy zatrudnieniu pracownika do Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Promocji w Jordanowie



Administratorem podanych danych osobowych jest:

 

Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Promocji w Jordanowie, 34-234 Osielec 500

 

Inspektor ochrony danych:

 

Ewelina Pochłopień - tel. kontaktowy 695 472 863, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., wtorki i czwartki w godz. 8:00 - 16:00

Celem przetwarzania danych jest:

Zatrudnienie pracownika na podstawie umowy o pracę/zlecenia/o dzieło.

Podstawa prawna przetwarzania:

 

Realizacja zatrudnienia to przetwarzanie danych na podstawie przepisu prawa: Ustawa z  dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (Dz.U. 2016 r. poz. 1666)    

 

Zebrane dane będą przechowywane do:

 

ukończenia stosunku pracy, a następnie zostaną przekazane do zakładowego archiwum bądź zniszczone w określonym czasie na podstawie przepisów prawa. Po zakończeniu procesu rekrutacji dane zostaną usunięte bądź archiwizowane na potrzeby kolejnych rekrutacji jeśli posiadają odpowiednią klauzulę wyrażenia zgody na przetwarzanie danych.

 

Zebrane dane mogą być przekazywane:

 

odbiorcom upoważnionym na mocy przepisów prawa oraz bank, biuro rachunkowe, przychodnie zdrowia, firmy bhp, firmy szkoleniowe, agencje ubezpieczeniowe.

 

Pani/Pana dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego/organizacji międzynarodowej.

Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia (szczegóły w art. 17), ograniczenia przetwarzania (szczegóły w art. 18) , prawo do przenoszenia danych (szczegóły w art. 20), prawo wniesienia sprzeciwu (szczegóły w art. 21), prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania (możliwość istnieje jeżeli przetwarzanie odbywa się na podstawie zgody, a nie np. na podstawie przepisów uprawniających administratora do przetwarzania tych danych).

Przysługuje Panu/Pani prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzna Pan/Pani, iż przetwarzanie danych osobowych Pana/Pani dotyczących, narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest dobrowolne, a konsekwencją niepodania danych osobowych będzie brak możliwości przeprowadzenia rekrutacji oraz zatrudnienia pracownika.